/ 275 Транспортні технології (за видами)

275 Транспортні технології (за видами)


ОРГАНІЗАЦІЯ ПРАКТИЧНОЇ ПІДГОТОВКИ
275 Транспортні технології (за видами)

Підготовка здобувачів освіти спеціалізації 275.01 Транспортні технології (на морському та річковому транспорті) здійснюється у відповідності до галузевого стандарту висококваліфікованим кадровим складом та забезпечується необхідною матеріально-технічною базою.
Види практик
Згідно навчального плану даної спеціальності передбачені наступні види практик:
– навчальна
– технологічна
Навчальна практика є невід’ємною частиною навчального процесу підготовки фахових молодших бакалаврів зі спеціальності 275 Транспортні технології (за видами) спеціалізації 275.01 Транспортні технології (на морському та річковому транспорті), вона повинна закріпити теоретичні знання та вміння, набуті в процесі вивчення дисциплін фахового спрямування. Вона є обов’язковою для усіх здобувачів освіти.
Мета навчальної практики полягає в ґрунтовному ознайомленні з всіма виробничими підрозділами підприємства та закріпленні отриманих теоретичних знань.
Основними цілями проходження навчальної практики є ознайомлення з:
– майбутньою професією;
– організацією і виробничим процесом на транспортному підприємстві;
– умовами експлуатації і їх впливом на технічний стан транспортних засобів;
– системою управління та планування руху і організації перевезень на підприємстві;
– систематизацією, закріпленням та поглиблення теоретичних знань в сфері транспортних технологій, набутих в процесі навчання. Поставлені цілі реалізуються шляхом самостійного вивчення виробництва та виконання кожним здобувачем освіти намічених у програмі практики  виробничих задач.
Технологічна практика є логічним продовженням освітнього процесу і невід’ємною складовою освітньо-кваліфікаційного рівня фаховий молодший бакалавр, вона повинна закріпити теоретичні знання та вміння, набуті в процесі вивчення дисциплін фахового спрямування. Технологічна практика сприяє формуванню у здобувачів освіти професійних знань, уміння і навичок, що є необхідними для роботи на сучасних підприємствах в ринкових умовах.

Мета технологічної практики:

  1. набуття вміння адаптації теоретичних положень, методичного інструментарію, передового досвіду підприємництва до умов діяльності конкретного підприємства;
  2. закріплення практичних навичок проведення економічного дослідження, формування його інформаційного, правового та методичного забезпечення, виходячи із суті проблем, що вирішуються, та обмежень, пов’язаних з діяльністю конкретного підприємства;
  3. впровадження розроблених рекомендацій та пропозицій у практичну діяльність підприємства;
  4. закріплення та поглиблення теоретичних знань з основних загально-професійних дисциплін;
  5. визначення методів практичної реалізації технологій реалізації перевезень вантажів та пасажирів, розробки транспортно-технологічних систем, організації та безпеки руху;
  6. вивчення посадових функціональних обов’язків профільних структурних підрозділів.

Основними завданнями технологічної практики є:

  1. проведення комплексного аналізу діяльності організації з використанням сучасних методик;
  2. аналіз основних видів нормативно-правових, інформаційних, звітних і статистичних матеріалів і документів, що стосуються процесу управління підприємством та ознайомлення з практикою їх застосування:
  3. придбання навиків з організації транспортного процесу і технічній підготовці рухомого складу і вантажних пристроїв для здійснення перевезень;
  4.  вивчення питань взаємодії основного виробництва і різних видів транспорту;
  5. технологія перевезень вантажів та виконання вантажних і перевалочних робіт;
  6.  аналіз методів транспортного обслуговування підприємства і транспортного комплексу промислових районів;
  7.  вивчення питань економіки перевезень, резервів підвищення ефективності і якості транспортного обслуговування;
  8.  вивчення і аналіз застосування обчислювальної техніки в управлінні перевезеннями і обліку результатів;
  9.  впровадження автоматизованих систем управління на транспорті;
  10.  збір статистичних даних з вантажопотоків та пасажиропотоків;
  11.  вивчення питань охорони праці та навколишнього середовища на підприємстві.
  12.  закріплення практичних навичок проведення дослідження, формування його інформаційного, правового та методичного забезпечення, виходячи з сутності проблем, що вирішуються, та обмежень, пов’язаних з діяльністю конкретного підприємства, обраного базою практики.
Місце проходження практики (Бази практики)

Базами для проходження практичної підготовки можуть виступати підприємства різних форм власності, видів господарської діяльності, організаційно-правового статусу, які є юридичними особами і функціонують на ринку не менше двох років. Підприємства повинні відповідати сучасним вимогам, тобто мають застосовувати передові форми та методи управління и організації планово-економічної роботи, комерційної й маркетингової діяльності, бухгалтерського обліку, впроваджувати прогресивні технології виробництва, організації праці та управління.
Штат підприємства має бути укомплектований висококваліфікованими фахівцями, здатними створити відповідні умови здобувачам освіти у здобутті професійних павичок.
Здобувачі освіти з дозволу відповідальних циклових комісій, за погодженням з керівником практики, завідувачем НВП можуть самостійно підбирати для себе базу проходження практики та пропонувати її для використання.
Базою практики у винятковому випадку може бути фізична особа підприємець (ФОП) лише за умови подання копій всіх правоустановчих документів разом з договором (угодою) про проведення практичної підготовки здобувачів освіти коледжу.
Документи, необхідні для проходження практики
Проходження практики потребує оформлення таких документів:
1. Договір (угода) про проведення практичної підготовки здобувачів освіти на виробництві, в установах і організаціях.
Співпраця коледжу з підприємствами-базами практик відбувається на підставі відповідних договорів про проведення практичної підготовки. Заповнений і підписаний керівником підприємства-бази практики договір надається завідувачу НВП не пізніше ніж за 10 днів до початку практики.
2. Направлення на практику. Направлення на практику слугує підставою для прийому здобувача освіти па практику підприємством, установою, організацією. Оформлюється (за вимогою) у завідувача НВП на підставі договору (угоди) про проведення практичної підготовки здобувача освіти.
3. Програма практичної підготовки. Це основний документ, що визначає мету, завдання і зміст практичної підготовки здобувача освіти. Розробляється керівником практики від циклової комісії Транспортних технологій спеціальності 275 Транспортні технології (за видами) спеціалізації 275.01 Транспортні технології (на морському та річковому транспорті).
4. Щоденник практичної підготовки. У щоденнику здобувач освіти повинен вказувати всі види виконаних робіт за час проходження практики. Ведеться протягом усього періоду проходження практики. Наприкінці практики оформлений належним чином щоденник підписується керівником практики від підприємства і підшивається до звіту.
5. Письмовий звіт з проходження практики. Це основний підсумковий документ, що надає можливість проаналізувати та оцінити діяльність здобувача освіти під час проходження практики. Звіт перевіряє керівник практики, після чого здобувач освіти здає диференційований залік, який проходить у формі захисту представленого звіту.
Обов’язки здобувача освіти при проходженні практики:
– до початку практики прийняти участь у загальних зборах та одержати від керівника практики від Коледжу методичні матеріали (методичні вказівки, програму, щоденник, інструкцію тощо) та консультації щодо оформлення всіх необхідних документів;
– на початку практики отримати інструктаж з охорони праці в галузі, ознайомитися з правилами внутрішнього трудового розпорядку підприємства, порядком отримання документації та матеріалів. На здобувачів освіти, які проходять практику на підприємстві, розповсюджуються законодавство про працю та правила внутрішнього трудового розпорядку підприємства.
– своєчасно прибути на базу практики;
– вивчити і суворо дотримуватись правил охорони праці, безпеки життєдіяльності і виробничої санітарії та внутрішнього розпорядку;
– у повному обсязі виконувати всі завдання, передбачені програмою практики та вказівками її керівників;
– нести відповідальність за виконану роботу;
– працювати відповідно до внутрішнього розпорядку бази практики (КЗпП України);
– своєчасно оформити звітну документацію та скласти залік з практики;
– проходити практику в терміни визначені в графіку освітнього процесу;
Форми контролю виконання завдань практики
Контроль знань, умінь та навичок, набутих в процесі проходження практики, відбувається таким чином:

  1. щотижнева перевірка виконаних завдань керівниками практики від коледжу та підприємства – бази практики;
  2. здати звіт про практику разом зі щоденником і характеристикою керівнику для перевірки.
  3. захист практики, який відбувається після повернення здобувача освіти з практики згідно графіку захисту.

Після закінчення кожної практики здобувачі освіти звітують про виконання завдань для самостійної роботи та індивідуальних завдань, передбачених програмою практики. Звітування здобувачів освіти відбувається у формі захисту звіту перед комісією, склад якої визначається наказом директора про проведення практики. При дистанційній формі проходження практик звітування відбувається на корпоративній платформі ClassRoom з обов’язковою презентацією результатів практики.