/ 271

271


Види практик
Види та обсяги практик визначаються галузевими стандартами підготовки фахівців, що відображається відповідно в навчальних планах і графіках навчального процесу.
Для здобувачів освіти спеціальності 271 Морський та внутрішній водний транспорт, передбачені наступні види практик:
спеціалізація 271.01 Навігація і управління морськими суднами.

  • Плавальна навчальна – 9 тижнів
  • Плавальна технологічна – I – 18 тижнів
  • Плавальна технологічна-II – 25 тижні

спеціалізація 271.02 Управління судновими технічними системами і комплексами

  • Плавальна навчальна – 9 тижнів
  • Навчальна у майстернях – 5 тижнів
  • Плавальна технологічна – I – 13 тижнів
  • Плавальна технологічна-II – 25 тижні (16 тижнів плавальна та 9 тижнів ремонт).

Основні правила та послідовність оформлення здобувача освіти на плавальну практику.
До проходження практики допускаються здобувачі освіти, які закінчили повний курс теоретичної підготовки за відповідний семестр, в якому передбачена практика, і не мають академічних заборгованостей.
Перед початком проходження першої плавальної практики всі здобувачі освіти на 2-ому курсі обов’язково проходять необхідну підготовку з питань безпеки життєдіяльності на борту судна (Сертифікат міжнародного зразка – Ознайомлення, початкова підготовка та інструктаж з питань безпеки для всіх моряків (VI/1, А- VI/1, п.п.1,2), оформлюють Послужну книжку моряка (порядок отримання Послужної книжки моряка за ПОСИЛАННЯМ) та реєструють у завідувача НВП Тгаіning Rесогd Воок (Книга реєстрації практичної підготовки здобувача освіти).
Усі необхідні сертифікати для плавальної практики здобувачі освіти можуть отримати після проходження підготовки в спеціалізованих тренажерних центрах.
Для проходження плавальної практики здобувачі повинні мати наступні документи:

  • медична комісія (свідоцтво затвердженого зразка, що засвідчує придатність до роботи на морських суднах за станом здоров’я );
  • сертифікат «Початкова підготовка та інструктаж з питань безпеки» (НБЖС);
  • послужна книжка моряка;
  • книга реєстрації практичної підготовки курсантів (Training Record Book);
  • посвідчення особи моряка;

Здобувачі освіти, які згідно навчального плану направляються на плавальну практику, зобов’язані не пізніше як за 10 днів підготувати і надати завідувачу НВП наступні документи:
– Лист готовності до плавальної практики;
– Запит (гарантійний лист) на офіційному бланку крюінгової компанії, яка надала місце для проходження практики. Лист-виклик повинен бути складений у вигляді офіційного листа на ім’я директора Коледжу, завіреного печаткою судноплавної або крюінгової компанії (ПОСИЛАННЯ);
– Тгаіning Rесогd Воок (Книга реєстрації практичної підготовки кандидата на присвоєння звання, зареєстрована у завідувача НВП);
– Договір про проведення практичної підготовки між Коледжем та компанією про індивідуальне проходження практики здобувачем освіти (якщо відсутній договір між Коледжем і компанією);
Здобувачу освіти, за погодженням з керівництвом Коледжу, може бути надана можливість, як виняток, дострокового направлення на плавальну практику та затримуватися після закінчення терміну практики відповідно до графіку освітнього процесу
В цьому випадку здобувач освіти подає заяву (ПОСИЛАННЯ) на ім’я директора Коледжу про проходження практики за індивідуальним графіком, погоджену з керівником практики, завідувачем відділення та завідувачем з НВП та документ (запит, гарантійний лист (ПОСИЛАННЯ) контракт), що підтверджує можливість проходження практики в строки, які зазначені в заяві.
Здобувачам освіти, яким необхідно надати довідку для військкомату щодо перетину кордону – вказують це у заяві.
Після подачі усіх вищевказаних документів завідувачу НВП здобувач освіти отримує НАПРАВЛЕННЯ на практику (якщо цього вимагає крюінгова компанія). Направлення на практику слугує підставою для прийому здобувача освіти па практику.
У разі не своєчасного списання з судна та поверненню до Коледжу (подовження практики), здобувач освіти зобов’язаний НЕГАЙНО сповістити керівника практики, завідувача НВП або завідувача відділення у вигляді електронного листа на ел.пошту.
При цьому здобувач освіти надає заяву (ПОСИЛАННЯ), у якій вказується причина затримки на судні, клопотання капітана судна або довідку з крюінгової компанії, або оновлений контракт із зазначенням нових термінів практики.

Базами практики для здобувачів освіти можуть бути навчальні, навчально-виробничі судна, судноплавні компанії різних форм власності, підприємства суднобудування та судноремонту, організації забезпечення безпеки судноплавства, установи портів, які мають транспортні та службово-допоміжні судна, необхідне обладнання та кваліфікованих фахівців.

Форма контролю
Після закінчення терміну практики здобувачі освіти повинні протягом 3 діб прибути до керівника практики та проінформувати про повернення і результати плавальної практики.
При цьому здобувач освіти надає керівнику плавальної практики:
1. Звіт
2. Тгаіning Rесогd Воок (Книга реєстрації практичної підготовки), в якому повинні бути відмітки про перевірку знань та навичок практиканта. Тгаіning Rесогd Воок повинен бути підписаний капітаном (старшим механіком) та завірений судновою печаткою.
3. Щоденник про виконання завдання на період практики за підписом капітана (старшого механіка) та характеристикою з судна завірений судновою печаткою.
4. Послужна книжка моряка (ПКМ) або довідка про плавання із відповідними записами та печаткою судна і судноплавної або крюінгової компанії..
Всі здобувачі освіти незалежно від посади, яку вони займають на виробничих суднах під час проходження практики, після закінчення терміну практики звітують про виконання програми практики та індивідуального завдання. Звіт з практики захищається (із диференційованою оцінкою) здобувачем освіти (практикантом).
Завідувачу НВП також для перевірки надається Книга реєстрації практичної підготовки здобувача освіти та копія Послужної книжки моряка (ПКМ).